Kinderen, baby's en osteopathie

Een baby die steeds huilt, een kind dat slecht slaapt, hoofdpijn heeft of onverklaarbare buikpijn. Soms hebben kinderen klachten zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is. Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door. Meestal gaat dat goed, maar soms komt er een kink in de kabel. Dan kan een kind hulp gebruiken om zich weer lekker in zijn vel te voelen. Een osteopaat zoekt de oplossing van klachten in het versoepelen van vastzittende of gespannen lichaamsweefsels. Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van de baby  De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze goed opgevangen kunnen worden. Onregelmatigheden tijdens de zwangerschap of een snelle, dan wel langdurige bevalling kunnen gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Zo kunnen klachten ontstaan na de geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede. Een osteopaat kan op een zachte manier het lichaam van de baby laten ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven. Osteopaten behandelen onder meer baby's vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, refluxklachten, of keel-, neus- en oorproblemen. Verder zien osteopaten veel baby's die zich veelvuldig overstrekkken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel en ook jonge kinderen met eczeem en allergieën of astma.
 
Kinderen
Ook bij peuters of oudere kinderen kunnen weefsels in het lichaam hun natuurlijke beweeglijkheid verliezen, zoals bijvoorbeeld na een val, ziekte of blindedarm-operatie. Osteopaten behandelen kinderen met veel verschillende klachten, onder andere hoofdpijn, obstipatie, (chronische) buikpijn, bedplassen, scoliose, keel-, neus- en oorproblemen, eczeem, allergieën en astma. Bij een kind met motorische ontwikkelingsproblemen, gedrags- en leerproblemen, hyperactiviteit, dyslexie en dyspraxie kan vaak door middel van osteopathie een positief effect behaald worden. Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten eventuele klachten die nader onderzoek vereisen door huisarts of specialist. Als het nodig is verwijst de osteopaat naar hen door.

Hoe werkt een behandeling
De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt deze veel vragen: over de klacht, maar ook over de eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel in het lichaam van uw kind de klachten veroorzaakt. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt met de handen het lichaam van het kind. Intussen besteedt hij veel aandacht aan het op het gemak stellen van uw kind. U kunt daar ook bij helpen door bijvoorbeeld uw baby tijdens de behandeling te voeden of een speentje, knuffel of doekje te geven. Kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen. Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit enkele afspraken. Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels een voor een weer beweeglijk maken. Meestal voelt de behandeling prettig aan.
Na de behandeling duurt het een of enkele weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Kinderen kunnen zich ook niet zo gemakkelijk uiten, wat een speciale benadering vraagt en bovenal onderzoeksmethoden, die niet afhankelijk zijn van de uitleg van de patiënt. Bij kinderen is het echter ook zeer belangrijk om problemen in de ontwikkeling adequaat (liefst preventief) te behandelen.

Ieder probleem heeft immers gevolgen voor de totale ontwikkeling en dus het latere leven. Een studie in Amerika laat zien dat 80% van de kinderen niet echt ziek zijn, maar kleine kwalen vertoont, zoals huilbaby's, het eten uitbraken, slecht inslapen, telkens verkouden, achterstand bij... De oorzaak van deze stoornissen kan zeer verschillend zijn. Hoe klein dan ook, ieder kind is een individu, die andere achtergronden heeft en zich anders uit. Niet iedere stoornis moet behandeld worden. Soms groeit het kind er gewoon overheen. De osteopaat weet wat wel en niet behandeld moet worden. Natuurlijk wilt u weten hoe en bij welke aandoening de osteopaat uw kind helpen kan. Natuurlijk is deze lijst nooit compleet en zijn er vele vage of onverklaarbare klachten, maar ook daarbij kan de osteopaat juist helpen.

Indicaties:

  • Langdurig huilen (ontroostbaar), onrust
  • Veel spugen (refluxklachten)
  • Overstrekken
  • Voorkeurshouding, voorkeursstand van het hoofdje
  • Afvlakking / asymmetrie van de schedel
  • Darmkrampjes, buikpijn, problemen met de ontlasting of het voeden
  • Hoofdpijn, misselijkheid
  • Motorische achterstand, ontwikkelingsproblemen
  • Slaapproblemen, bedplassen
  • Overgeven
  • Gedragsproblemen, ADHD. leerproblemen
  • Keel-, neus-, oor- en oogproblemen